שאלות ותשובות

מה ההבדל בין זכויות בעלי חיים ורווחת בעלי חיים?

המשותף ל"זכויות בעלי חיים" ול"רווחת בעלי חיים" הוא ששניהם פועלים לטובת בעלי החיים.

זכויות ורווחה הן שני צדדים של אותו מטבע. עמותה הפועלת למען לזכויות בעלי חיים, כמו אנונימוס למשל, פועלת למניעת כל שימוש בבעלי חיים – וזה וודאי מונע כל סבל שנגרם להם מצד בני האדם.

עמותה לרווחת בעלי חיים, כמו העמותה למען חיות משק, חי-משק, פועלת לשיפור מצבם ורווחתם של בעלי חיים במשקים, כל עוד בני אדם משתמשים בבשרם או בתוצרתם. העמותה בשום אופן אינה מעודדת שימוש בבעלי חיים!

האם שיכנוע צרכנים לעבור מביצי כלובים לביצי חופש אינו פוגע במאמצים לקדם טבעונות?

להיפך! כל מי שמכיר את הנושא של שינוי עמדות יודע ששינויים נעשים צעד אחר צעד על פני רצף ולא בדילוגים על צעדים. כמעט בלתי אפשרי לשכנע מי שאוכל בשר לעבור מייד לטבעונות. יותר קל לשכנע צמחוני לעבור לטבעונות, ולשכנע אוכל בשר לעבור לצמחונות.

מי שעובר מצריכת ביצי כלובים לביצי חופש עושה צעד קטן מאוד מבחינתו, ללא שום שינוי בהרגלי האכילה. אולם זהו צעד גדול מבחינה אחרת: אותו אדם לראשונה מגלה התנגדות לא רק להמתת בעלי חיים אלא גם לתנאי החזקתם. אדם כזה יהיה קל יותר לשכנע לעבור לטבעונות מאשר אדם שקונה ביצי כלובים.

טבעונות מול מציאות

החזקת חתול בבית כחיית מחמד נוגדת את העקרון של אי-שימוש בבעלי חיים לצרכי האדם. חיית מחמד כלואה בתוך הדירה, במקרים רבים ללא אפשרות לצאת לחצר, ללא אפשרות לקשר עם בני מינה ולעתים מעוקרת או מסורסת. בכל זאת ישנם טבעונים שיקחו הביתה גור חתולים בודד ברחוב וכך יצילו אותו ממוות קשה מרעב, מצמא, ממחלות ולפעמים מהתעללות.

לפי העקרון של שום שימוש, הנכון הוא להביא את הגור לטבע ושם לשחרר אותו. ללא נוכחות של אימו, הגור ימות תוך זמן קצר מאוד בייסורים קשים. העקרון של "שום שימוש" אינו עומד בפני עצמו אלא נועד למנוע שימוש האדם בבעלי חיים לצרכיו. במקרה של אימוץ גור רחוב העיקרון של טובת בעל החיים עולה על העיקרון של שום שימוש.

כך גם לגבי ביצי חופש. המעשה הנכון הוא הימנעות מאכילת ביצים מכל סוג, אך גם הטבעונים האופטימיים ביותר יכולים לעשות את החישוב, שאם יצליחו בכל שנה להעביר 100,000 צרכני ביצים לטבעונות, ייקח 80 שנה עד ששמונה מיליון אוכלי ביצים יהפכו לטבעונים. בכל התקופה הארוכה הזו מיליוני תרנגולות תהיינה כלואות בתנאים בלתי אפשריים, מה שנחשב לאחת ההתעללויות הקשות ביותר בבעלי חיים. לכן ישנם טבעונים האומרים למי שאינו מוכן לוותר על ביצים: "אם אינך מוכן לוותר על ביצים, לפחות קנה ביצי חופש".

למרבה הצער, מיעוט קטן של טבעונים, מתוך אמונה מלאה בטבעונות ולהיטות לשכנע קונים, אומרים להם: אל תקנו ביצי חופש, גם שם יש התעללות. צרכן שהיה מוכן להציל תרנגולות מכלובים, עלול לחזור בו מכוונתו לקנות ביצי חופש ולקנות ביצי כלובים. "טבעונים" אלה לא רק שאינם עוזרים לתרנגולות, אלא שהם מונעים מאנשים אחרים לסייע להן, ובכך פוגעים בתרנגולות.

האם קוטמים את המקור של תרנגולות בלולי חופש? האם ממיתים את האפרוחים הזכרים של זן התרנגולות להטלה?

התשובה לשאלות אלה היא כן, אך אופי השאלות רטורי, והוא מתייחס להבדל בין רווחה לזכויות, המוסבר בתשובה בנושא זה (לעיל). השאלה נשאלת בדרך כלל כדי לומר: אין טעם לפעול למעבר מכלובים ללולי חופש, שהרי גם ביצי חופש קשורות בסבל מסוים.

תחום אחר, שונה לגמרי אך מקביל בהתייחסות, הוא מצבם של היהודים בברית המועצות לשעבר. מכל היהודים נשללה הזכות לעלות לישראל, אולם היו פעילים רבים שהושלכו לכלא בגלל פעילותם בתחום. האם מישהו חשב ש"אין טעם לפעול למען שחרורם מבתי הכלא, כי הרי בכל מקרה לא יורשו לעלות לישראל"?

מעבר מכלובים ללולי חופש הוא שינוי אדיר ברווחת התרנגולות. מי שמתנגד לכל ניצול של בעלי חיים ולכל שימוש בתוצרתם, יימנע מאכילת ביצים ויבורך על כך. מי שאינו מוכן לוותר על ביצים, אך מעוניין לצמצם את סבלם של בעלי החיים, יקנה רק ביצי חופש ויבורך על כך.

מדוע ממיתים את הזכרים במדגרות לתרנגולות מטילות?

אפרוחים זכרים של מטילות אינם מתאימים לפיטום. באותה תקופה ובאותה כמות של מזון, זן התרנגולות המתאים לפיטום מעלה משקל במדה רבה משמעותית מזן התרנגולות להטלה. לכן ללולן לא משתלם לגדל אפרוחים זכרים של זן המטילות לבשר ואף אחד אינו מוכן להאכיל אותם בגלל ההוצאות הכספיות האדירות הכרוכות בהאכלת מיליוני אפרוחים ופרגיות, שאחרי גידול בתנאים עלובים סופם להישחט.

הפסקת ההמתה של אפרוחים זכרים של מטילות תיתכן באחת משתי אפשרויות:

1. כולם יפסיקו לאכול ביצים.

2. תימצא דרך למנוע הדגרה של ביצים שיש סיכוי שיבקעו מהן זכרים. הבשורה הטובה לאוכלי ביצים שאכפת להם מהאפרוחים: יש הצלחות במעבדה לפתרון זה והדרך להפסקת ההמתות כנראה קצרה.

מדוע קוטמים את המקור?

לתרנגולות יש יצר ניקור. בטבע התרנגולת מבלה 90% מזמנה בניקור באדמה, בחיפוש אחר אוכל.

בכלובים התנהגות זו, הניקור באדמה, נמנעת מהתרנגולת, אך יצר הניקור קיים והדבר היחיד שהיא יכולה לנקר הוא את שכנותיה לכלוב. החלק העליון של המקור חד מאוד ונגיעה קלה בבשרה של תרנגולת שכנה תגרום להופעת דם. ברגע שתרנגולת רואה טיפת דם, היא ממשיכה לנקר וזה סופה של המותקפת. קטימת המקור אינה מונעת את ניקור השכנות, אך מצמצמת את הסיכון של פגיעה קשה שעלולה להביא להמתה.

מה קורה לתרנגולות לאחר שהפסיקו להטיל ביצים?

ללולן יש הוצאות על מזון לתרנגולת, הוצאות חשמל, ארנונה, עבודה ועוד. כל עוד ההכנסות ממכירת הביצים גבוהות מההוצאות, הוא ימשיך להחזיק את התרנגולות. כאשר מספר הביצים שהתרנגולות מטילות יורד וכבר אין ללולן רווח, הוא מזמין "פינוי הלול" על ידי קבלן של מועצת הלול – מוציאים את התרנגולות מהלול, ומפנים את הלול ללהקה חדשה. בעבר היו מובילים את התרנגולות לשחיטה במשחטות. "הפינוי" בעבר, ובמיוחד הכנסת התרנגולות למכל ההובלה, נעשה באופן האכזרי ביותר שאפשר להעלות על הדעת, והוצג בתוכנית כלבוטק בשנת 2002. מאז אין יותר הובלה והתרנגולות מומתות תוך שנייה ליד הלול.

האם בכל אריזה שכתוב עליה 'ביצי חופש' יש באמת ביצי חופש?

העמוותה למען חיות משק, חי-משק, היא הגוף היחיד במדינת ישראל שמפקח על תנאי ההחזקה של התרנגולות ועל אמינות השיווק. לצערנו, רק שני משווקים – "גליקסמן" ו"טבע גב"- הסכימו לקבל פיקוח. על אריזות הביצים שלהם מופיע הלוגו של העמותה וכיתוב: "פיקוח על תנאי חייהן של התרנגולות".

תו הפיקוח של ביצי חופש

אין לעמותה אפשרות לדעת מהו סוג הביצים באריזות של משווקים שאינם בפיקוח העמותה.

היכן ניתן לקנות ביצי חופש שמפוקחות על ידיכם?

בסופרמרקטים רבים יש ביצי חופש של גליקסמן או של טבע גב. באתר זה, תחת תפריט 'צרכנים' -> 'היכן קונים ביצי חופש?' יש רשימה של סופרמרקטים בהם נמכרות ביצי חופש של גליקסמן. עם זאת, רשימה זו אינה מתעדכנת באופן שוטף, ואינה כוללת שינויים בזמינות הביצים. העמותה זקוקה למתנדב/ת שבהשקעת זמן קטנה מאד יוכל/תוכל לעדכן את הרשימה, ובכך לסייע לקונים רבים המעוניינים לקנות ביצי חופש, אך אינם יודעים היכן. המעוניינים להתנדב מוזמנים לפנות אלינו. הפרטים ב"צרו קשר".

מדוע ביצי חופש יקרות כל כך?

יש הצדקה לגביית מחיר גבוה במקצת על ביצי חופש לעומת ביצי מכלובים. התרנגולת בלול חופש פעילה יותר, ולכן אוכלת יותר מתרנגולת בכלוב. אולם עיקר תוספת המחיר היא של רשתות השיווק, שמעלות מחירים ללא קשר לעלויות. לדוגמה, אם ברשת אחת מוכרים ביצי חופש במחיר 17 ₪ למארז של 12 ביצים וברשת אחרת מוכרים את אותו מארז במחיר 28 ₪, ברור שאין הצדקה למכור מעל 17 ₪. העמותה הפועלת מול רשתות השיווק להורדת המחירים. התארגנות צרכנית עשויה לגרום להורדת מחירים. לפרטים פנו לעמותה.

האם משווקים ביצי חופש גם מהשטחים או מההתנחלויות?

מי שמתעניין במקום מוצאן של הביצים יכול לראות זאת על גבי האריזה – מי הגוף שמשווק את הביצים ואיכן הוא ממוקם.

העמותה למען חיות משק אינה מפקחת על לולים הנמצאים בשטחים או בהתנחלויות ואין בידה מידע על הביצים משם. יחד עם זאת, אם העמותה תוכל לעשות משהו שיקל על חייהן הקשים מאוד של חיות המשק, היא תעשה זאת בכל מקום בעולם. סבל של בעל חיים אינו עניין פוליטי.

מה הן בדיוק ביצי חופש?

"ביצי חופש" הן אך ורק ביצים שהוטלו על ידי תרנגולות בלול ללא כלובים ועם אפשרות לצאת לחצר, כפוף להנחיות השירותים הווטרינריים. העמותה למען חיות משק מפקחת על תנאי החיים של תרנגולות אלה ועל אמינות השיווק של הביצים המשווקות באריזות של "גליקסמן" וטבע גב".

האם ניתן לקבל רשימה של לולי החופש המפוקחים או ללכת לבקר בהם?

לצערנו אנחנו מנועים מלפרסם רשימה של לולי החופש המפוקחים על ידינו, שכן ביקורים לא קרואים בלולי חופש נאסרו על ידי השירותים הוטרינריים. הסיבה לכך היא בריאותית: ביקורים של בני אדם בלולים עלולים לגרום להעברת מחלות לתרנגולות השוכנות בהם, וההשלכות של הידבקות לול במחלה הן מחרידות – השמדת כל התרנגולות בלול, ולעתים גם את כל התרנגולות בלולים אחרים שבסביבתו.

מסיבה זו ישנו גם קושי לקבל הסכמה של לולנים לביקורים מאורגנים ומפוקחים בלוליהם. עם זאת, באחרונה הסכים אחד מבעלי לולי החופש לקבל ביקור מאורגן בשטחו, וזאת תוך הקפדה מרבית על נוהלים שיבטיחו את בריאות התרנגולות. ביקורים בלול זה יאורגנו אחרי תקופת מגיפת הקורונה.

למה דרוש הפיקוח של חי-משק ומה בודקים?

למרבה הצער אין פיקוח ממשלתי על לולי חופש, במטרה לוודא שהתרנגולות אמנם לא בכלובים. במצב כזה לצרכן אין ברירה אלא להסתמך על יושרו של המשווק ולהיות בטוח שהביצים הן אמנם מתרנגולות המוחזקות בלול חופש. העמותה חי-משק לקחה על עצמה את תפקיד הפיקוח וולונטרית, ומפקחת על שני המשווקים שהסכימו לקבל את הפיקוח: גליקסמן וטבע גב.

הפיקוח בודק:

1. האם התרנגולות מוחזקות בלול חופש. בדיקה זו נעשית באמצעות ביקורים בלולים.

2. האם הביצים בתוך האריזות הן אמנם ביצי חופש. לפי מספר התרנגולות בלול הפקח של העמותה יכול לחשב כמה ביצים עשויות להטיל התרנגולות בחודש. הלולן פותח בפני הפקח את תעודות המשלוח של מועצת הלול שמלוות כל משלוח ביצים מהלול למכון המיון (המשווק). התאמה בין מספר הביצים שהתרנגולות צפויות להטיל לבין מספר הביצים שנשלחות למשווק מצביעה על כך שאלה אמנם ביצי חופש.

איך אוכל לתרום את חלקי לשחרור תרנגולות מכלובים ללולי חופש?

אפשר להציל את התרנגולות בשתי דרכים ראשיות:

1. עזרה ישירה, שתציל תרנגולת אחת או יותר

2. עזרה לעמותה, כדי שתפעל להצלת מספר גדול מאוד של תרנגולות

לפרטים לחצו על לינק זה

בעיות הקשורות למצב הביצים

העמותה מפקחת על הלולים, כדי לוודא שהתרנגולות באמת בלולי חופש, ועל אמינות השיווק- כדי להבטיח שהצרכן יקבל באמת ביצי חופש ולא ביצים מכלובים.

בכל נושא אחר יש לפנות ישירות למשווק:

גליסמן, טל. 08-8592006

טבע גב tevagev@gmail.com